Dag 3: De Koninginnerit ingekort (gelukkig)

De derde dag, de Koninginnerit, zou goed zijn voor 190km en 3.650 hoogtemeters, schrok nogal wat Ritsers af en enkele de straffe mannen, Chris, Kenny, Frans, Jo, Luc (sandaal) en Paul trokken hun stoute schoenen aan en gingen voor het volledige parcours. Chapeau! Henk en Frédéric tekenden voor de eerste helft van de route. De rest gaat voor de tweede helft vanaf Appennino. 

‘De klim van de oprit van Casa Astrid was al een behoorlijke uitdaging,’ krabt Frédéric in z’n haar. Tot bevoorrading in Appennino was het 1.150 hoogtemeters. Henk stapt in de bus. Frédéric is moedig (een stevige dubbele berg van 550 hoogtemeters) en gaat door tot de lunch in Ussita in de bar ‘Il 2 monti’. De hele omgeving is luguber. Hier vond op 23 augustus 2016 de aardbeving plaats met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. De meeste huizen liggen er nog verbrokkeld bij. Het kaki-leger is overal aanwezig om plunderingen te voorkomen. 

Na Ussita gaat het meteen weer flink omhoog met een col van 7km met stukken van 10% en meer. De weg naar beneden is bezaaid met stenen en vertoont vervaarlijke barsten. Ook de huurwagen van de Ritsers vertoont een mankement nadat een paal zich plots achter de deur plaatste en voor een plooibaar alternatief zorgde. De volgende terp is (gelukkig) niet berijdbaar. Daar worden herstellingen gedaan. We moeten omrijden, maar wie dacht dat het nu enkel bergaf zou gaan was eraan voor de moeite. Voor sommigen gingen het wel bergaf, inclusief de chroniqueur die ‘un jour sans’ had. Nog enkele fikse zweters voor de boeg. 

Op 15km voor het einde is het kiezen, links of rechts. Rechts is dalend, links is nog met een ferme terp. ‘Stick to the plan’ zegt Kim met nog een laatste helling voor de voeten. Kim haalt Frans bij, maar die geeft er nog een forse lap op. Onverwoestbaar. Net zoals alle andere Ritsers. Bij momenten was het bloedheet. In totaal zo’n 3.100 hoogtemeters en 143km. Een helletocht, maar de Koninginnerit verschuift dus naar donderdag waar er nog meer hoogtemeters op de benen wachten. 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s